Testing Labin 32 testaajan puolueeton testiryhmä testasi Back on Track Welltex-tuotteita 1 kuukauden ajan monipuolisesti erilaisissa todellisissa käyttötilanteissa. Testaajat harrastivat monipuolisesti ulkoilua ja erilaisia talviliikuntalajeja. Testiryhmässä oli mukana testaajia, joilla on normaalisti aina talvella kylmä.

Testattavat tuotteet

Testattavana olivat seuraavat Welltex-kankaasta tehdyt sukat ja pitkät alushousut:

 • Back on Track kompressiosukka, polvisukka Casey
 • Back on Track puoleen sääreen ulottuva normaali sukka Billie
 • Back on Track tekniset pitkät alushousut
 • Back on Track puuvillaiset pitkät alushousut

Funktionaalinen Welltex-kangas

Lyhyesti sanottuna Welltex-tuotteissa käytetään funktionaalista lämpöä heijastavaa mineraalikangasta, joka on nimeltään Welltex. Welltex-kangas heijastaa kehon lämpöä takaisin pitäen kehon lämpimänä. Tarkemmin kerrottuna Welltex-kankaasta tehdyissä tekstiileissä mineraalipartikkelit on sulautettu mukaan polyester- tai polypropyleenikuituihin. Kun kehonlämpö lämmittää kuiduissa olevia mineraalipartikkeleita, lämpö heijastuu takasin pitkäaaltoisena lämpösäteilynä, pitkinä infrapuna-aaltoina, mikä kiihdyttää tehokkaasti verenkiertoa tekstiilin alla olevassa kudoksessa. Welltex-kangas hyödyntää kehon luovuttamaa lämpöä heijastamalla osan kehon lämmöstä takaisin kehoon samalla kuitenkin vapauttaen kosteuden ja hien pois kehosta. Welltex-tuotteet soveltuvatkin monipuolisesti esim. ulkona liikkumiseen, kehon lämpimänä pysymiseen ja erilaisiin lihaskireyksiin sekä lihasten rentoutumiseen ja palautumiseen.

Back on Track tuotteiden valmistus tapahtuu yhtiön omissa tehtaissa Aasiassa ja jokaisen uuden tekstiilierän valmistuttua riippumaton yliopistolaboratorio mittaa tekstiilistä heijastuvan lämmön ja infrapunan aallonpituuden. Tällä tavoin taataan tuotteiden tasalaatuisuus ja tehokkuus.

Back on Track Welltex-tuotteiden käyttösovellutuksia

Funktionaalisesta Welltex-kankaasta valmistettuja Back on Track -tuotteita voidaan käyttää mm. seuraaviin käyttötarkoituksiin:

 • Verenkierron vilkastuminen ja jalkojen pysyminen lämpiminä normaalia paremmin
 • Ulkona liikkuessa lämpimänä pysyminen (esimerkkeinä metsästys ja laskettelu)
 • Erilaisissa talviliikuntalajeissa lämpimänä ja kuivana pysymiseen
 • Seisomatyö (esim. jalkojen väsymisen ja jalkakipujen helpottuminen)
 • Apu väsyneille/väsyville jalkapohjille ja jaloille
 • Lihasjännitysten ja erilaisten kipujen lievittyminen
 • Aukaisee hermopinteitä
 • Lihasten vetreytyminen ja rentoutuminen
 • Lihasten palautuminen
 • Vammojen ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus
 • Erilaiset urheilulajit
 • Lihasten aktivoituminen ennen liikuntasuoritusta tai kilpailua

Tietoa testattavista Back on Track -tuotteista

Polvisukka Casey (kompressiosukka)

Hengittävästä ja lämmittävästä Welltex-kankaasta tehty polvisukka kompressio-ominaisuuksilla. Kompressiovahvuus on 15-20 mmHg eli keskivahva kompressio pitkäaikaiseenkin käyttöön. Sukkien avulla pidät huolta lihaksistasi.

Billie sukat (puoleen sääreen ulottuvat normaalit sukat)

Welltex-materiaalista valmistetut Billie sukat ovat hyvin istuvat, pehmeät, puristamattomat ja miellyttävät käytössä. Sukat sopivat hyvin myös herkille jaloille ja sukkia voi käyttää niin päivällä kuin nukkuessakin. Sukan varsi on valmistettu froteesta, mikä on pehmeää ja joustavaa materiaalia. Sukat on suunniteltu Ruotsissa yhteistyössä diabetes-potilaiden kanssa.

Tekniset pitkät alushousut

Teknisiä pitkiä alushousuja voidaan käyttää sellaisenaan, lämpökerraston tapaan talvella tai vaikka ympäri vuoden esimerkiksi liikunnan aikana, kun halutaan pitää lihakset lämpiminä. Alushousut ovat Welltex-kangasta, jonka polypropyleenillä (PP) on eräs poikkeuksellinen ominaisuus: se poistaa kosteutta ja on hengittävä, joten se pitää kehon kuivana liikunnan aikana. Polypropyleeni on kevyt, suhteellisen ohut kangas ja se muodostuu pitkistä kuiduista, joten se sopii erityisen hyvin muiden vaatteiden alle.

Puuvillaiset pitkät alushousut

Puuvillaiset pitkät alushousut ovat miellyttävää joustoneulosta ja ne on valmistettu puuvilla- ja polyesterisekoitteesta. Alushousut soveltuvat hyvin lämmittäväksi/lämpimänä pitäväksi aluskerrastoksi esimerkiksi ulkona oleskeluun ja ulkona liikkumiseen, esimerkkeinä vaikkapa retkeily, metsästys ja laskettelu.

Tulokset

94 % testaajista suosittelee Back on Track Welltex-tuotteita kaverille. Testaajilta kysyttiin asteikolla 0-10 miten mielellään he suosittelisivat tuotetta kaverilleen (0 = en mielelläni, 10 = erittäin mielelläni). Testaajien vastausten keskiarvo oli 9,2.

Testaajien vastauksissa korostui se, että Back on Track -tuotteissa yhdistyivät erinomaisesti lämmittävyys ja käyttömukavuus. Tämä kävi hyvin ilmi myös  testaajien arvioidessa tuotteiden käyttömukavuutta, lämmittävyyttä ja lihasten rentoutumisen / lihaskireyksien lievittymistä asteikolla 1-5 (1 = ei vaikutusta, 5 =positiivinen vaikutus). Testissä olleet Back on Track –tuotteet erosivat toisistaan ainoastaan lihasten rentoutumisessa / lihaskireyksien lievittymisessä. Polvisukka Casey -kompressiosukat toimivat tässä tarkoituksessa parhaiten ja niiden oma arvosana oli 4,0.

Arvosanojen keskiarvot:

 • Käyttömukavuus 4,5
 • Lämmittävyys 4,5
 • Lihasten rentoutuminen / lihaskireyksien lievittyminen 3,4

Polvisukka Casey (kompressiosukka)

Käyttömukavuus

Pitkävartiset Casey kompressiosukat olivat normaaleja kompressiosukkia helpommat pukea jalkaan. Sukkien materiaali oli miellyttävän ohut ja sukat olivat mukavat käyttää. Sukat eivät puristaneet liikaa ja niitä pystyi tarvittaessa käyttämään aamusta iltaan. Sukat eivät kuitenkaan hiostaneet. Vaikka töissä piti koko päivän kenkiä tai pitkävartisia saappaita jalassa, niin silti jalat eivät hikoilleet kuten normaalisti.

Lämmittävyys

Sukkia käytettiin erilaisissa keleissä ulkona liikkuessa ja eri urheilulajeissa kuten hiihdossa, juoksussa, pyöräilyssä, luistelussa ja laskettelussa. Sukkien ohuesta materiaalista huolimatta jalat ja jalkaterät pysyivät hyvin lämpiminä ja kuivina eivätkä jalat palelleet pakkasellakaan liikkuessa. Sukkia käyttäessä jalkoihin ei kertaakaan tullut kylmä edes testaajilla, joilla jalat palelevat normaalisti hyvin herkästi. Kovemmallakaan pakkasellakaan (-15 astetta) urheillessa (hiihto ja juoksu) ei tullut kylmä ja se oli testaajille iso yllätys, sillä noin isoilla pakkasluvuilla jalat ovat normaalisti aina palelleet.

Märässä kelissä juostessa kengät ja sukat kastuivat lenkin aikana, mutta silti jalat pysyivät lämpiminä. Sukkien kastumista ei aina edes huomannut lenkin aikana, vaan sen huomasi vasta kun otti kengät pois jalasta. Testaajat havaitsivat, että sukkien ohut ja tekninen materiaali eivät keränneet kosteutta yhtä helposti kuin normaalit treenisukat.

Toimivuus liikuntasuorituksissa

Sukat toimivat hyvin vapaa-ajalla, seisomatyössä ja eri urheilulajeissa. Sukat olivat miellyttävän ohuet käyttää ja sukissa oli riittävä kompressio. Sukkien napakkuus säilyi hyvin 40 asteen konepesujen jälkeen.

Kun sukat puki jalkaan jo ennen liikuntasuoritusta, niin jalkojen lihakset olivat miellyttävän lämpimät ja normaalia valmiimmat harjoitukseen.

Sukkia käyttäessä jalat väsyivät vähemmän liikuntasuorituksissa. Vaikutuksen huomasi sitä paremmin mitä pidempi harjoitus oli kestoltaan. Treenin jälkeen jalat eivät olleet yhtä väsyneet ja kireät kuin normaalisti. Myös harjoituksesta palautuminen tehostui sukkien avulla.

Testaajan kommentti: ”Molemmista polvistani on tähystetty polvikierukan repeymä ja niiden yhteydessä todettu kulumaa, joka on kipuillut liikkuessa jo vuosia. Nyt huomasin, että polvet eivät ole kipuilleet samalla tavalla.”

Toimivuus seisomatyössä

Sukat soveltuivat liikunnan ja palautumisen lisäksi erityisen hyvin myös seisomatyöhön, sillä sukat eivät puristaneet, vaan olivat tavallisia kompressiosukkia huomaamattomammat jalassa myös pitkäaikaisessa yhtäjaksoisessa käytössä. Jalat eivät väsyneet oikeastaan ollenkaan, vaikka teki pitkiä päiviä jalkojen päällä töitä. Normaalisti jalat ovat väsyneet vastaavissa tilanteissa. Testijakson aikana eron huomasi hyvin, kun toisina päivinä sukkia käytti ja toisina vastaavanlaisina päivinä sukkia ei käyttänyt. Sukkien käytön jälkeen jalat olivat vielä vireät ja mukavan tuntuiset päivän päätteeksi. Sukat helpottivat oloa jos jalat tai jalanpohjat olivat väsyneet, kipeytyneet tai kireät.

Billie-sukat

Käyttömukavuus

Billie sukkien materiaali oli aivan ihanteellinen. Sukkia pukiessa heräsi ajatus, että sukkia kannattaisi käyttää pelkästään jo miellyttävän, pehmeän ja joustavan materiaalin takia. Billie sukat olivat hellävaraisimmat sukat mitä testiryhmä on käyttänyt eikä sukkia ollut ongelmallista käyttää, vaikka jaloissa oli rakot. Sukat olivat sopivan napakat jalkaterältä ja kiristämättömät varresta. Varsi ei kiristänyt yhtään, mutta pysyi silti hyvin ylhäällä. Sukat eivät olleet liian paksua materiaalia ja sukkia oli miellyttävä käyttää eri tilanteissa vapaa-ajalla ja liikkuessa.

Lämmittävyys

Sukat olivat erittäin lämpimät ja pitivät jalat ja myös varpaat miellyttävän lämpiminä kovillakin pakkasilla. Yhdellä testaajalla reilun tunnin paikallaan olon jälkeen 10 asteen pakkasessa varpaat palelivat kuten muidenkin sukkien kanssa. Muuten sukat saivat erityistä kiitosta normaalia paremmasta lämmittävyydestä eri olosuhteissa ja erilaisissa aktiviteeteissa kuten kävelyssä, laskettelussa ja luistelussa sekä myös hiihdossa ja juoksussa. Nollakelillä pienessä vastatuulessa tunnin pyöräilyssä varpaat pysyivät lämpiminä ohuissa pyöräilykengissä. Normaalisti nollakelillä varpaat ovat kylmentyneet niin paljon, etttä kyseiset testaajat eivät ole halunneet sen takia pyöräillä niin kylmällä kelillä.

Sukat myös siirsivät normaaleja sukkia paremmin kosteuden pois jaloista ja jalat pysyivät hyvin kuivina.

Vaihtaessa sukat käyttöön toimistotyöhön sukat lämmittivät niin hyvin, että parin tunnin käytön jälkeen työnteon ohessa huomasi jalkojen hieman viileän olon muuttuneen miellyttävän lämpimäksi. Sukkien lämmittävyyden huomasi hyvin myös siitä, että jalat tulivat sisällä jopa liian lämpimiksi. Sisäkäytössä sukan pohjat olivat tietyillä lattiapinnoilla myös hieman liukkaat.

Käyttömukavuuden ja lämmittävyyden lisäksi sukkien säännöllinen käyttö lievensi sukkien alueella (nilkat, jalkaterät) olevia kireyksiä ja kipuja.

Tekniset ja puuvillaiset pitkät alushousut

Käyttömukavuus

Tekniset housut olivat ohuet ja huomaamattomat jalassa. Teknisten housujen materiaali oli erityisen hyvä ja miellyttävä iholla ja housuilla oli miellyttävä nukkuakin. Naisten teknisten alushousujen leveä vyötärönauha oli erittäin toimiva niin vapaa-ajalla kuin liikunnassakin. Testaajat käyttivätkin housuja liikuntasuoritusten lisäksi myös vapaa-ajalla. Liikuntasuorituksissa housut olivat kevyet ja ilmavan tuntuiset eivätkä housut liimaantuneet kiinni ihoon hiotessakaan. Housut olivatkin miellyttävät ja huomaamattomat käyttää ja siten varma valinta erilaisiin aktiviteetteihin.

Puuvillaiset alushousut olivat hieman teknisiä paksummat ja siten miellyttävän lämpimät, mutta samalla kuitenkin ihanat ja pehmeät päällä ja huomaamattomat käytössä aluskerrastona. Osa naistestaajista mainitsikin, että puuvillaisia housuja tekisi mieli pitää jalassa 24/7. Puuvillaisissa housuissa oli myös hyvin kulutusta kestävä kangas.

Lämmittävyys

Puuvillaiset alushousut olivat teknisiä alushousuja hieman paksummat ja siten vielä teknisiäkin housuja lämmittävämmät. Molemmilla pitkillä alushousuilla oli oleellinen ero lämpimänä pysymiseen verrattuna tavalliseen kerrastoon.

Ulkona liikkuessa, metsästäessä, retkeillessä, lasketellessa, luistellessa ja ratsastaessa jalat pysyivät todella hyvin lämpiminä. Testaajat totesivat, että lämpimänä pysyminen ulkona liikkuessa oli varminta Back on Track –alushousuilla ja housut lämmittivät niin hyvin, että osa testaajista mainitsi, että niitä käyttäessä yhden kerroksen vaatetta pystyi jättämään välistä pois kovemmallakin pakkasella.

Housujen toimivuus talviliikuntalajeissa

Jalat ja jalkojen lihakset pysyivät miellyttävän lämpiminä koko urheilusuorituksen ajan. Housut lämmittivät hyvin ja siirsivät kosteuden pois iholta eivätkä housut siten hiostaneet eivätkä ne hikoillessa liimaantuneet kiinni ihoon vaan olivat miellyttävät ja huomaamattomat käyttää. Housujen päällä olleet kuorihousut hiostivat niin, että olivat todella kosteat sisäpuolelta, mutta testatut pitkät tekniset alushousut pysyivät aivan kuivina. Testaajat totesivatkin teknisissä housuissa hyväksi myös sen, että liikuntasuoritukseen ylipukeutuminen ei ollut ongelma, sillä housut olivat kevyet ja huomaamattomat ja ne pysyivät kuivina.

Tekniset pitkät alushousut ovat miellyttävän ohuet ja toimivat todella hyvin erilaisissa talviliikuntalajeissa:

 • Aktiviteeteissa, joissa intensiteetin muuttuessa tulee välillä kuuma
 • Hikiliikunnassa
 • Hikiliikunnan jälkeen, jolloin jalat pysyivät normaalia paremmin lämpimänä eikä tullut niin nopeasti kylmä. Lämpimän olon säilymisen huomasi hyvin myös vertaamalla ylä- ja alakropan lämpimänä pysymistä (vain alakropassa oli käytössä Welltex-tuotteet).

Lihasten rentoutuminen ja palautuminen

Housujen avulla lihakset pysyivät lämpiminä ja rennompina ja osa testaajista havaitsi, että liikunnan jälkeisinä päivinä myös lihassäryt ja lihaskireydet olivat vähäisempiä jaloissa. Housut olivat toimivat myös palautumisessa, sillä lihakset pysyivät hyvin lämpiminä treenin jälkeen ja testaajat kokivat sen tärkeäksi erityisesti talvella.

Testaajan kommentti: ”Selkäleikkausten johdosta minulle on jäänyt hermosärkyjä, kipuja ja puutumista ym. jalkoihin ja testijakson aikana kivut ovat olleet huomattavasti vähäisempiä kuin aikaisemmin. Kylmä pahentaa oireita, joten kuivana ja lämpimänä pysyminen on tärkeää.”

Parasta Back on Track Welltex-tuotteissa

Kuluttajatestauksen loppuraportti

Kuluttajatestauksen loppuraportin pääset lukemaan kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä:
Back on Track Welltex-tuotteet – Kuluttajatestauksen loppuraportti

Tested Testing Lab -tunnus

Back on Track Welltex-tuotteet saavat käyttöönsä ”Tested Testing Lab” -tunnuksen.