Tässä tulee raakaa tietoa suklaasta ja nimenomaan raakasuklaasta. Raakasuklaalla tarkoitetaan suklaata, joka on valmistettu kylmäprosessoimalla kaakaota eli missään tuotannon vaiheessa ei ole ylitetty 46 asteen lämpötilaa. Kylmäprosessoinnin ansiosta raakasuklaa säilyttää kaakaon luonnollisen ja hämmästyttävän suuren ravintoarvon. Raakasuklaa valmistetaan siis kylmäprosessoidusta kaakaosta eli raakakaakaosta, joka sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Lisäksi raakakaakaosta 10 % on antioksidantteja ja se on paljon enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa. Raakakaakao painiikin omassa sarjassaan antioksidanttien lähteenä. Vertailun vuoksi mustikassa on antioksidantteja vain kymmenesosa kaakaon määrästä.


Raakakaakaon ravintosisältö

Raakakaakao on eniten magnesiumia sisältävä ruoka-aine maailmassa. Lisäksi se sisältää paljon mm. rautaa, kuparia, sinkkiä, kromia, kalsiumia ja kaliumia. Raakakaakao on myös merkittävä proteiinin (27 g / 100 g) ja kuidun (28 g / 100 g) lähde. Esimerkkinä alla on CocoVi:n raakakaakaojauheen ravintosisältö:


Raakakaakaon ravintosisältö / 100 g

Energiaa (kcal), 358, Energiaa (kJ), 1492
Proteiinia (g), 27,6
Hiilihydraatteja (g), 21,8, josta sokereita (g), 0,8
Rasvaa (g), 11,6, josta tyydyttynyttä (g), 6,7
Ravintokuitua (g), 28
Laktoosia (g), 0
Kaliumia (mg), 1660 (83 %**)
Magnesiumia (mg), 545 (145 %**)
Rautaa (mg), 10,3 (74 %**)
Kuparia (mg), 3,9 (390 %**)

** = % suositellusta päiväsaannista


Raakakaakaon alkuperä

Raakaa kaakaota saadaan Theobroma cacao -nimisen puun hedelmien sisällä olevista kaakaopavuista. Kun kaakaomassasta kylmäpuristetaan erilleen kaakaovoi eli kaakaon rasva, niin jäljelle jää kuivaa raaka-ainetta, joka jauhetaan ravinteikkaaksi kaakaojauheeksi.Raakasuklaa vs. tavallinen suklaa

Kaikki suklaat valmistetaan kaakaosta. Kun kaakaosta tehdään tavallista suklaata tai kaakaojauhetta, joudutaan raakaa kaakaota kuumentamaan erittäin korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta), jolloin raakakaakaon arvokkaita ravinteita menetetään. Tämän jälkeen kaakaoon vielä lisätään valkoista sokeria, maitojauhetta ja erilaisia lisäaineita.

Tavallinen tumma suklaa mielletään tavallista suklaata terveellisemmäksi vaihtoehdoksi ja siihen on toki lisätty vähemmän valkoista sokeria, mutta se on kuitenkin myös valmistettu samalla tavalla korkeissa lämpötiloissa.

Raakasuklaalla tarkoitetaan siis suklaata, joka valmistetaan teollisesti prosessoimattomista ja kuumentamattomista raaka-aineista, jolloin suklaaseen jää talteen arvokkaat ravintoaineet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeissa valmistuslämpötiloissa.


Raakasuklaa-nimi poistuu

Suomen ruokavirasto on määrittänyt, ettei nimeä ”raakasuklaa” saa enää jatkossa käyttää tuotenimenä, sillä raakasuklaa-sanaa ei ole määritelty kauppa- ja teollisuusministeriön laatimassa asetuksessa koskien kaakao- ja suklaatuotteita (451/2003). Täten raakasuklaiden tuotenimet tulevat muuttumaan nykyohjeistuksen mukaiseksi.