Kirjoittaja on Testing Labin palvelupäällikkö Matti Taini, jonka maratonennätys on 2.32.

Kun Kenian Eliud Kipchoge juoksi maratonin ensimmäisenä alle kahden tunnin aikaan 1:59:40 vuonna 2019, hänellä oli käytössä Nike Air Zoom Alphafly NEXT% -juoksukengän prototyyppi.

Ensimmäistä kertaa Nike Alphafly NEXT% -kengän kaupallinen versio oli Kipchogella käytössä virallisessa kilpailussa 1.10.2020 Lontoon maratonilla, jossa Kipchoge sijoittui kahdeksanneksi ajalla 2.06,49 häviten voittajalle tosin vain yhden minuutin ja kahdeksan sekuntia.


Nike Air Zoom Alphafly NEXT% -juoksukengän ominaisuudet

Eniten kohua kengässä ovat herättäneet kengän pohjan paksuus (4 senttimetriä) ja kengän pohjassa koko matkalla oleva hiilikuitulevy. Hiilikuitulevy antaa jokaiseen askeleeseen nopean juoksutuntuman ja kimmoisan askeleen. Kengän pohjan etuosassa on vierekkäin kaksi responsiivista Zoom Air tyynyä ja kengän kantaosassa on ZoomX vaahtoa tuoden kimmoisuutta juoksuaskeleeseen.

Juuri ennen Lontoon maratonia kengän pohjan paksuuteen määritettiin säännöt ja niiden mukaan kengän pohjan suurin sallittu paksuus on 4 senttimetriä maantiejuoksussa ja Alphafly next%:n osalta vaatimus täyttyy pohjan paksuuden ollessa juuri tuo 4 senttiä. Ratajuoksuun ja maastojuoksuun pohjan paksuus rajattiin 2,5 senttiin ja ratajuoksuun Nike kehittikin jo kesän 2020 ratakisoja varten oman mallin, jolla juostiin heti uusi miesten 5000 metrin maailmanennätys.

Kengän paino on 210 grammaa (miesten koko 42) ja kengän offset on 4 mm.


Nike Alphafly NEXT% käytössä SM-maratonilla

Hommasin Alphaflyt hieman ennen Vantaalla 10.10.2020 juostua SM-maratonia. Alphaflyn kenkän koko muuten vastasi hyvin aikaisemmin käyttämiäni muita Niken kenkiä. Tein kengillä vain yhden maratonvauhtisen (3:40 min/km) juoksuharjoituksen ennen SM-maratonia, sillä kengät tuntuivat heti hyviltä jalkaan ja niillä oli helppoa ja luontevaa juosta. Kengät tuntuivat kimmoisilta ja askel rullasi kuin itsestään päkiälle. Kengät tuntuivat kuitenkin samalla jopa yllättävän vaimennetuilta ja viimeiset viikot kipuillut pakara ei juostessa tuntunut kipeältä hyvän vaimennuksen ansiosta. Kenkä voikin hyvin myös auttaa vammojen ilmentyessä ja ehkäistä vammojen syntymistä.

Juoksutuntuma oli uudenlainen 4 senttiä paksun pohjan ja hyvin päkiälle rullaavan askeleen myötä. Aiemmin olin käyttänyt 361 Feisu -maratonkenkiä, joissa vaimennus on minimaalinen verrattuna Alphafly-kenkiin ja myös tuntuma juoksualustaan on siten napakampi Feisuja käyttäessä.

SM-maratonilla juoksin ensimmäisen puolikkaan ennätysvauhdisssani ja meno oli miellyttävää, kevyttä ja rullaavaa. Sen jälkeen en saanut tehoja irti, sillä jalkoihin tuli turvotusta, joka oli viimeiset kaksi viikkoa ennen maratonia lähes päivittäin vaivannut minua. Täten jälkimmäisen puolikkaan meno oli tasapaksua enkä saanut tehoja irti. Maratonin loppuaika tällä kertaa oli 2.35.

Väsyneenäkin Alphaflylla oli kuitenkin hyvä ja helppo juosta, mutta ei kenkä yksistään kuitenkaan ihmeitä saa aikaan, vaikka uskonkin siitä olevan hyötyä maratonilla ja aion kenkää käyttää myös jatkossa kisakenkänä.

Alphafly oli minulle niin erilainen kenkä aiemmin käyttämiini minimaalisiin juoksukenkiin verrattuna, että kenkää täytyy ajaa muutamat kisavauhtiset lenkit sisään juuri ennen seuraavaa maratonia, jotta jalat tottuvat Alphaflyn aikaansaamaan askellukseen ja juoksusta saadaan mahdollisimman tehokasta ja taloudellista.