Eikö uni tule? Kokeile näitä viittä vinkkiä.

1. Oikea rytmi
Kuun­te­le ke­ho­a­si ja mene nukkumaan, kun vä­sy­mys tu­lee. Älä valvo liian myöhään, sillä yksi normaalia pidempään valvottu tunti illalla vaatii kaksi tuntia enemmän unta aamulla.

2. Vältä harjoittelua illalla
Harjoittelu nostaa kehon vireystilaa eikä uni tule kehon käydessä vielä ylikierroksilla.

3. Ravinto
Rytmitä myös ruokailusi. Syö säännöllisesti päivän aikana äläkä syö liian raskasta tai runsasta iltapalaa liian myöhään. Kokeile erilaisia iltapaloja ja löydä se mikä sopii sinulle parhaiten. Toiset haluavat syödä kevyesti ja kasvispainotteisesti ja toiset hieman enemmän ja hiilihydraattipitoisemmin. Hiilihydraattipitoisen iltapalan etuna on ruokailun myötä tuleva pieni väsähtäminen, joka voi joillain ihmisillä olla toimiva apu nukahtamiseen.

4. Rauhoitu ja rentoudu
Rauhoitu ja pyri rentoutumaan iltaa kohti, jolloin kehosikin rauhoittuu ja valmistautuu nukkumaan menoon. Puhelimen syrjään laittaminen tai sulkeminen saavat ajatukset pois harhailemasta muualle ja pystyt keskittymään paremmin meneillään olevaan hetkeen ja antamaan lähellä oleville ihmisille aikaasi ja huomiotasi.

5. Makuuhuoneen olosuhteet
Varmista, että makuuhuoneessasi on riittävän viileää ja pimeää, jolloin nukahtaminen on helpompaa ja nukut paremmin. Myös laadukas sänky, peitto ja tyyny auttavat ja tekevät nukkumisesta miellyttävää. Oletko koskaan ajatellut, että vietät kolmasosan elämästäsi sängyssäsi.

Muista olla ottamatta stressiä nukahtamisesta, unen laadusta tai unen määrästä. On tutkittu, että edellisen yön yöunilla ei ole vaikutusta edes maratonsuoritukseen.