361 juoksukengät ovat rantautuneet Suomeen ja Testing Labiin saatiin heti kaksi vauhdikkaaseen juoksuun ja kisoihin soveltuvaa mallia puolueettomaan testikäyttöön. Maratonin Suomen ennätystä hallussaan pitävä Ritva Melender laittoi 361-KgM2 2 -kengän monipuoliseen koetukseen. 361-Feisu -kenkä puolestaan on todellinen kilpuri maratonille ja maratonia harrastava Testing Labin palvelupäällikkö Matti Taini testasi kenkää hyödyntäen omaa ammattitaitoaan ja juoksukokemustaan. Matti sijoittui maratonilla Suomen tilastossa viime vuonna sijalle 11 ajalla 2.33.


361 juoksukengät

361 juoksukenkien inspiraationa on ollut halu tukea juoksijoita ympäri maailmaa sekä saada heidät täyttämään ja ylittämään omat odotuksensa. 361 juoksukenkämallisto on monipuolinen ja Euroopassa 361 kengät ovat jo juoksun harrastajien suosiossa eikä ihme, sillä 361-Spire 3 -juoksukenkä oli juoksukenkäkategorian voittaja vuonna 2018 ISPOssa. Suomalaisten juoksijoiden iloksi 361 kengät ovat rantautuneet nyt myös Suomeen.


361-KgM2 2 ja 361-Feisu

361 KgM2 2 -juoksukenkä

Maratonin Suomen ennätysnaisen jalka liikkuu edelleen kevyesti

Maratonin Suomen ennätysnaisen Ritva Melenderin jalka liikkuu yli viisikymppisenä edelleen kevyesti. Ritva on aktiivinen juoksun harrastaja ja osallistuu usein mielellään kuntoilumielessä juoksutapahtumiin. Juoksu on kiinteä osa Ritvan arkea ja tarpeen tullen hän juoksee niillä kengillä mitkä sattuvat olemaan jalassa, joskus korkkareillakin.

Ritvan mielestä 361-KgM2 2 kenkien keveyden ja rullaavuuden myötä askeleen loppuun asti vieminen tapahtuu kuin itsestään ja se tekee juoksusta normaalia helpompaa ja vauhtijuoksu on eteenpäin menevää. Normaalisti Ritva on tottunut käyttämään pehmeämpiä ja kiertolöysempiä eli taipuisampia kenkiä ja KgM2 2:n jäykkyys toi juoksuaskeleeseen lisää napakkuutta ja kimmoisuutta ja samalla juoksuaskel tehostui. Ritva pitää kenkien hinta-laatusuhdetta hyvänä, kenkien suositushinta onkin vain 119 euroa.


361 KgM2 2 – Juoksukengät jotka ovat askeleen edellä

361 KgM2 versio 2 soveltuvat monenlaiseen menoon, mutta ovat parhaimmillaan vauhdin kasvaessa: eripituisissa kilpailuissa, vetoharjoituksissa ja yhtäjaksoisissa vauhtijuoksuissa. Kevyellä, nopealla ja juoksuaskelta tehostavalla kengällä on helppoa ja nautinnollista juosta. Voisikin sanoa, että 361 KgM2 2 kenkä on valmiina kovaan menoon aina kun haluat juosta kovaa. Juoksuaskel siirtyy sujuvasti ja tehokkaasti laskeutumisesta päkiälle ja askel rullaa luonnollisesti kevyesti. 361 juoksukenkien sloganin ”one degree beyond” eli vapaasti käännettynä ”asteen edellä olevat” voisikin yhtä hyvin kääntää ”yhden askeleen edellä olevat”, sillä juoksuaskeleen keveys ja rullaavuus on helppo todeta käytännössä, kun kengillä pääsee juoksemaan.


361 KgM2 2

Ei pelkkä vauhtikenkä

361 KgM2 2 ominaisuudet ovat parhaimmillaan vauhdin kasvaessa, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä vauhtikenkä. Keveyttä ja rullaavuutta arvostaville juoksijoille kenkä soveltuu myös päivittäiseen juoksuun.
Keveydestä huolimatta kengissä on riittävä vaimennus kaikenlaisille kilometreille. Pitempiin kevytvauhtisiin lenkkeihin vaimennetumpi kenkä on kuitenkin paikallaan.

Kengän välipohjassa on kevyttä ja rullaavaa päkiäosaa lukuun ottamatta 361:n omaa pehmeää patentoitua QU!KFOAM® vaahtomateriaalia. QU!KFOAM on yhdistelmä pehmustusta ja responsiivisuutta antaen juoksuaskeleeseen korkean energiantuoton. Myös kengän pohjallinen on QU!KFOAM:a ja se antaa jalalle miellyttävän tuntuman ja hyvän istuvuuden. Yläpuolella olevassa kuvassa QU!KFOAM näkyy mustana välipohjamateriaalina.

Ulkopohja

Ulkopohjan pohjakuviointi antaa hyvän pidon juoksualustaan. Kengän ulkopohja on toimiva ja se soveltuu hyvin jäykän ja napakan kengän pohjaratkaisuksi tehostamaan energiantuottoa entisestään. Molemmissa testikengissä oli käytössä sama ulkopohja.Istuvuus

Kengän päällinen on ohutta, hyvin ilmastoitua ja siten hengittävää materiaalia. Jalka istuu hyvin kenkään ja kenkä on huomaamaton käytössä. Myös iltti on samaa materiaalia ja lisäksi se on miellyttävän pehmeä eikä se purista juostessa. Ritva totesikin, että nauhoituksen avulla kengästä saa napakasti istuvan ja samalla jalkaa hyvin tukevan.


Kengän tiedot

  • Paino: 193g
  • Droppi: 9mm
  • Päkiä-Kanta: 9-18mm


361-Feisu -juoksukenkä

Todellinen kilpuri

361-Feisu on nopea ja kevyt juoksukenkä maantiekisoihin ja vetoharjoituksiin. 3:38 min/km vauhtia maratonin viime vuonna juossut Testing Labin palvelupäällikkö Matti Taini totesikin, että kenkä on todellinen kilpuri. Kengässä ei ole mitään mikä hidastaisi menoa ja kenkä vie mennessään ollen kevyt ja huomaamaton käytössä. Silti kengässä on vaimennusta riittävästi kisoihin ja kovempiin treeneihin. Feisu painaa vain 184 g (koko 42), kun Matin aiemmin maratonilla käyttämä kenkä, Asics Gel Tarther, painoi 34 g enemmän. 34 g saattaa kuulostaa pieneltä, mutta eron huomaa kenkiä pidellessä ja maratonilla metrin askelpituudella juostessa Feisuilla juostessa painoa tarvitsee nostaa 1431 kg normaalia vähemmän.

361-Feisu


Tehokas juoksuaskel

361:n kehittämä “QU!K Spine” hiilikuitulevy kengän välipohjassa lisää kengän kiertojäykkyyttä ja vakautta. Juostessa tämän huomasi erityisen hyvin juoksuaskeleen tehokkuutena ja napakkuutena juoksualustaan. Matti totesi, että kengän responsiivisuus ja energiantuotto olivat huippuluokkaa. Tämän huomasi hyvin siitä, että juoksuaskeleen kontaktiaika maahan oli normaalia lyhytkestoisempi ja askel terävämpi eikä kenkä antanut periksi ylimääräisenä joustavuutena. Lisäksi juoksuaskel meni kuin itsestään painopisteen alle vieden askelta eteenpäin tehokkaasti. Kenkä olikin ihanteellinen juostava erityisesti myös väsyneenä, vastatuulessa ja ylämäissä, sillä juoksuaskeleen pystyi pitämään hyvänä ja vauhdin halutun reippaana. Matti totesi, että kenkä on ehdoton valinta seuraavalle maratonille ja se merkitsee kovaa luottoa, sillä maratoneja Matille kertyy vuodessa vain 1-2, joten kaiken on oltava kohdillaan.


Kengät vertailussa samoissa treeneissä

Matti kokeili juosta 12 x 1 km vetoharjoituksen ja maratontreenin vauhdikkaan kestojuoksun myös siten, että käytti ensimmäisen puoliskon normaalisti käyttämiään kenkiä ja vaihtoi Feisut jalkaan jälkimmäiseen osuuteen. Kadenssi eli askelparien lukumäärä minuutissa nousi vedoissa 94 askelparista 96:n ja kestojuoksussa 93:sta 95:n. Kadenssin nousu kuvastaa hyvin kengän hyvää responsiivisuutta ja juoksuaskeleen tehokkuutta. Maratonvauhtisessa juoksussa myös juoksunopeus nopeutui peräti 8 s / km.


Vakaa juoksuaskel

Kengän jäykkyys ja napakkuus toivat myös sopivaa vakautta askeleeseen ja kenkä tuntui käytössä jalkaa tukevalta. Juoksuaskel pysyi luonnostaan lennokkaana ja lisäksi kenkä mahdollisti nilkan ja jalkaterän luonnollisen liikkeen. Kengän päällinen ja iltti ovat ohutta, joustavaa, hyvin ilmastoitua ja hengittävää materiaalia. Kenkä vaatikin pari nauhoituskertaa, jotta verkkomaisen ja taipuisan päällisen sai tukemaan juoksuaskelta haluamallaan tavalla sopivan napakasti.


Kengän tiedot

  • QU!K Spine -hiilikuitulevy kengän välipohjassa lisäämässä kengän kiertojäykkyyttä ja vakautta
  • QU!K Flex -pohja kengän kärjessä mahdollistaa varpaiden luonnollisen työskentelyn ja parantaa askelkontaktia
  • QU!KFOAM -vaimennus
  • Paino: 184 g (koko 42)
  • Droppi: 9mm
  • Päkiä-Kanta: 9-18mm

361-Feisu maratonilla

Testausuutisen julkaisemisen jälkeen Matti juoksi 361-Feisuilla toukokuussa Terwamaratonin Oulussa. Kevään harjoittelu oli ollut pienten loukkaantumisten rikkomaa ja sen takia Matti ei pystynyt osallistuman Helsingin kevätmaratonille. Terwamaratonille mies kuitenkin pääsi terveenä, mutta kunto oli arvoitus. Juoksu tuntui kuitenkin hyvältä heti alusta asti ja Feisut antoivat askeleeseen terävyyttä ja kimmoisuutta juoksuaskeleen rullatessa kevyesti loppuun asti tuoden juoksuun Matin kaipaamaa rentoutta ja eteenpäinmenevyyttä. Lopputuloksena Terwamaratonin voitto ja uusi oma ennätys 2.32,22. Kisan jälkeen Matti totesi, että tämä oli ensimmäinen maraton ilman rakkoja, sillä Feisuissa oli sen verran hyvin tilaa varpaille.

361 kenkien jälleenmyyjät

Testing Labilta on tiedusteltu mistä uusia 261 juoksukenkiä voi ostaa ja Suomessa on tällä hetkellä (5/2019) noin 20 jälleenmyyjää ja ne löytyvät täältä: https://www.361europe.com/en/stores

361:n omissa kokovertailuissa kenkien koot vastaavat hyvin normaalia kokoa. Ritva ja Matti suosittelevat harkitsemaan kuitenkin 361 kengistä puolta numeroa normaalia pienempää kenkäkokoa. He molemmat totesivat koon niin kengän numeron kun sitä vastaavan kengän sisämitan mukaan.