60-70 % kehostamme on vettä. Päivittäinen veden tarve on 2-3 litraa ja veden tarve lisääntyy urheilusuorituksen myötä.

Veden juonti kannattaa aloittaa aamulla, jolloin aineenvaihdunta lähtee heti käyntiin. On hyvä tiedostaa, että vain käynnissä oleva auto kuluttaa bensaa. Aineenvaihdunnan starttia saat tehostettua lisäämällä veteen sitruunamehua (esim. puolen sitruunan mehu tai 1 tl valmista sitruunamehua). Sopiva veden määrä aamulla on 0,5 litraa. Tee aamuisesta vedenjuonnista rutiini laittamalla puolen litran vesilasi valmiiksi jo illalla. Tällöin vesikin on ehtinyt hapettua ja ainakin talvella huoneenlämpöisen veden juominen on monelle miellyttävämpää kuin kylmän veden nauttiminen.

Nauti vettä säännöllisesti päivän aikana, sillä janon ilmetessä olet jo myöhässä. Selkeä janon tunne on jo oire nestehukasta. Muista, että vesi on paras janojuoma.

Vesi urheilusuorituksessa
Jos nestehukka on 2 % kehon painosta (70 kiloisella henkilöllä 2 % vastaa 1,4 litraa vettä), urheilusuorituksen suorituskyky voi laskea jopa 20 %. Urheilusuoritus lisää nesteen tarvetta ja nesteytyksestä on hyvä huolehtia sitä enemmän mitä pitkäkestoisempi ja hikoiluttavampi urheilusuoritus on kyseessä. Nestettä on hyvä nauttia normaalia enemmän jo ennen urheilusuoritusta ja urheilusuorituksen aikana sekä erityisesti urheilusuorituksen jälkeen. Urheilusuorituksessa kylmät väreet ovat oire nestehukasta ja silloin nesteen tankkaus on ollut liian vähäistä ja nautittavan nesteen määrää kannattaa lisätä ja aikaväliä lyhentää.

Apu keskittymiskykyyn ja päänsärkyyn
Aivokudos sisältää peräti 85 % vettä ja nestetasapainon heilahdellessa keskittymiskyky heikkenee ja päätä särkee.

Mistä tietää juoko riittävästi?
Janon tunne on ensimmäinen merkki nestehukasta. Kun virtsasi on kirkasta, nestetasapainosi on kunnossa.