Uusia juoksukenkiä valitessa on tärkeää ensimmäisenä selvittää millainen juoksija olet ja mihin käyttötarkoitukseen kengät tulevat.


Juoksumaasto ja vaimennus

Asfaltti, hiekka ja polut asettavat eri vaatimukset kenkien toimivuudelle. Asfaltilla juoksevan kannattaa valita kenkä, jossa on ainakin jonkin verran vaimennusta. Jos olet epävarma siitä, millaiset juoksukengät olisivat sinulle parhaat, on varminta valita riittävän vaimennetut kengät. Aloittelijoille, nivelvaivaisille ja raskasrakenteisemmille juoksijoille vaimennus on normaalia tärkeämpää, etteivät jalat rasitu liikaa. Raskasrakenteisemmalle juoksijalle vaimennus saattaa olla tarpeen myös hiekkatiellä. Vaimennetuilla kengillä juokseminen on myös miellyttävämpää vaimennuksen tuoman juoksuaskeleen pehmeyden myötä. Hiekkatiellä kengän liika pehmeys kuitenkin heikentää nopeasti juoksutuntumaa.

Vaimennuksesta voi olla myös haittaa varsinkin, jos aina juoksee hyvin vaimennetuilla kengillä. Tällöin jalan omat lihakset eivät pääse vahvistumaan. Lisäksi juoksuaskeleessa kantapää tulee helposti ensimmäisenä maahan, jolloin juoksuasento muuttuu istuvaksi ja lantio jää liian taakse eikä juoksu pääse rullaamaan normaalisti. Vähemmän vaimennetuilla kengillä juoksu on kevyempää, helpompaa, rullaavampaa ja juoksuasento pysyy luonnostaan hyvänä helpommin.


Juoksuvauhti

Kuvaako juoksuvauhtiasi parhaiten rento hölkkä, vauhdikas juoksu, jotain siltä väliltä vai onko se niitä molempia? Kenkien vaatimukset muuttuvat juoksuvauhdin mukaan. Vauhdikkaampaan juoksuun suunnatuissa kengissä on kantapään alla vähemmän vaimennusta ja ne ovat myös kevyempiä. Vauhdikkaaseen juoksuun ja kilpailemiseen ohutpohjainen ja hyvin rullaava kenkä antaa vauhtia ja lennokkuutta. Rentoon juoksuun hieman vaimennettu, kevyehkö kenkä on hyvä valinta. Yksittäisen juoksulenkin pidentyessä vaimennuksen määrä korostuu, jotta paikat pysyvät ehjinä. Vaimennetuimmat kengät pisimmille ja kevyimmille lenkeille jalkaan.

Aktiivisten juoksijoiden kannattaa hankkia useampi kenkäpari ainakin jos juoksuvauhdit ja juoksulenkkien pituudet vaihtelevat. Kenkien on myös hyvä kuivua välillä, jolloin ne kestävätkin pidempään.


Tuki

Useimmille riittää neutraali juoksukenkä, jossa pronaatiotukea ei ole. Protaanatiotuen tarpeesta voi saada vihjeen katsomalla vanhojen kenkien kantaa. Jos kanta on kuluneempi sisäsyrjältä, sinun saattaa kannattaa valita pronatiotuetut juoksukengät. Jos epäilee, että tarvitset tuettua kenkää, omaa askellusta kannattaa selvittää esimerkiksi urheiluliikkeen juoksuklinikoilla tai juoksuun erikoistuneella fysioterapeutilla. Useimmiten juoksijat ostavat itselleen liian tukevat ja jäykät kengät.


Miten valita oikea koko

Omaan käyttötarkoitukseen sopivan kengän löydyttyä täytyy vielä osata valita oikea koko. Alla muistilista oikean koon valintaan:

  • Sovita kenkiä juoksulenkin jälkeen tai ainakin vasta iltapäivästä
  • Sovita molempia kenkiä huolella, sillä jalat ovat keskenään erilaiset.
  • Älä hanki liian pieniä juoksukenkiä, kengän kärjessä on hyvä vähintään 1 cm tilaa.
  • Kengän tulee tuntua sovittaessa hyvältä jalassa
  • Ota juoksupätkä kaupassa, jolloin varmistat kenkien sopivuuden juoksuaskeleeseen paremmin